Ανακοίνωση για τα ΜΜΕ

EEDEP

Ας σώσουμε περισσότερες από 100.000 ζωές.
16 Οκτωβρίου Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς – restart a heart

Με αυτό το μήνυμα καλούμε τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους κατοίκους των Ιωαννίνων να γιορτάσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε για την Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης μιας καρδιάς. Να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και να κινητοποιηθούν οι αρχές της χώρας για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην επανεκκίνηση μιάς καρδιάς ενός συμπολίτη μας που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή. Η Ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).
Την ημέρα αυτή 16 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διδάσκονται πώς να επαναφέρουν στη ζωή ένα θύμα καρδιακής ανακοπής (ΚΑΡΠΑ/CPR) και να χρησιμοποιούν ένα αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED). Μια εκστρατεία με αφίσες και φυλλάδια θα διανεμηθούν σε διάφορες γλώσσες, και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες.
Κάθε χρόνο, περίπου 350.000 Ευρωπαίοι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στο δρόμο, στη δουλειά, ή κατά τη διάρκεια άσκησης ή όταν κάνουμε άλλες έντονες δραστηριότητες. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους συμβαίνουν στο σπίτι. Με τα σημερινά δεδομένα, λιγότεροι από 1 στους 10 ασθενείς επιβιώνουν. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ/CPR) στο τόπο του συμβάντος από τους παρευρισκόμενους μέχρι να έλθει το ασθενοφόρο αυξάνει την επιβίωση κατά 2-3 φορές.
Με τα σημερινά δεδομένα, μόνο σε 1 από τις 5 εκτός νοσοκομείου καρδιακή ανακοπή εφαρμόζεται ΚΑΡΠΑ. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ μπορούμε να σώσουμε 100.000 ζωές στην Ευρώπη ετησίως. Δυστυχώς όμως σήμερα μόνο μια μικρή μειοψηφία των θυμάτων καρδιακής ανακοπής λαμβάνουν αυτή τη ζωτικής σημασίας βοήθεια στο τόπο του ατυχήματος για να σωθεί η ζωή τους.
Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους ποικίλλει ευρέως σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, το ποσοστό αναφέρεται ως χαμηλό περίπου 12%, στη Γερμανία 15%, ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά βρίσκεται η Ολλανδία (61%) και η Σουηδία (59%). Το πραγματικό ποσοστό επιβίωσης διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την εκπαίδευση των πολιτών της. Γενικότερα οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (και η Ελλάδα) έχουν την χαμηλότερη επιβίωση ~ 6%, ενώ οι χώρες με εξαιρετικό ρεκόρ ΚΑΡΠΑ από τους πολίτες τους όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν ποσοστά επιβίωσης υψηλά ~ 40%. Με άλλα λόγια σε εκείνες τις χώρες σώνονται περίπου οι μισοί ασθενείς ενώ στην Ελληνική πραγματικότητα λιγότεροι από 1 στους 10.
Αν μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους θα σώναμε 100.000 ζωές κάθε χρόνο. «Είμαστε βέβαιοι ότι εάν έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.α.) και αν υπήρχαν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED) σε στρατηγικά σημεία, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή θα μπορούσαν να προληφθούν αποτελεσματικά.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους αριθμούς, η εκτίμηση των 300.000 θανάτων από καρδιακή ανακοπή ισοδυναμεί με 1.000 θανάτους κάθε μέρα σε όλη την Ευρώπη.
Για να γίνει πιο κατανοητό είναι σαν να έχουμε 2 αεροπορικά δυστυχήματα από jambo jet γεμάτα επιβάτες κάθε μέρα – Αυτό θα μας θορυβούσε βέβαια
Ακόμα πιο πειστικό παράδειγμα είναι ότι μιλάμε για το Μολώχ της ασφάλτου και τους θανάτους από τροχαία και μένουμε έκθαμβοι – ενώ σε τροχαία ατυχήματα πεθαίνουν 28.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο από καρδιακή ανακοπή 300.000 ! ενώ τα ποσά που δαπανώνται στην οδική ασφάλεια και το αυτοκίνητο κάθε χρόνο είναι τεράστια, για την σωτήρια εκπαίδευση των πολιτών στην ΚΑΡΠΑ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι ΜΗΔΕΝΙΚΑ.
Με την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα λάθος, το μόνο πράγμα που είναι λάθος είναι να μην κάνουμε τίποτα.
Η ΚΑΡΠΑ είναι πιο εύκολη από ό, τι νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι και είναι βέβαιο ότι σώζει ζωές». Όλοι οι άνθρωποι είναι δικαιολογημένα νευρικοί αν βρεθούν σε συνθήκες να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ. Η εκστρατεία μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει από τους περισσότερους ανθρώπους. Οι πολίτες έχουν πραγματικά τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη και μια μικρή αύξηση του ποσοστού των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν ΚΑΡΠΑ θα βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης στην πόλη μας.
Είναι ζωές συμπολιτών μας – Ας μην μείνουμε στο 6% – Ελάτε να κάνουμε τα Ιωάννινα μια πόλη ξεχωριστή, ας πλησιάσουμε τα ποσοστά της Ολλανδίας και της Σουηδίας. Ελάτε να σώσουμε τους συμπολίτες μας ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ μόνο ενημέρωση χρειάζεται.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015   στις 10:00 έως 14:00 στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων θα γίνει για τους συμπολίτες μας εκπαίδευση από πιστοποιημένους από το ERC εκπαιδευτές τόσο στις θωρακικές συμπιέσεις όσο και στη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) σε προπλάσματα.

Η εκδηλώσεις είναι πρωτοβουλία των:

Περιφέρεια Ηπείρου

Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών (ΕΕΔΕΠ) www.bls-aed.org

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων Διευθυντής: Καθηγητής Γεώργιος Νάκος

 

Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΕΔΕΠ

Αθανάσιος Κιτσάκος
Γενικός Χειρουργός / Εντατικολόγος
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων
ERC Course Organizer & Director

Leave a Reply